4-HANGEL
Malzemeleri
: 1 kg. un, üç bardak su, bir tutam tuz, iki adet yumurta, bir baş
soğan, 200 gr. Tere yağı, bir yemek kaşığı salça, bir kilo yoğurt, iki
diş sarımsak.
Yapılışı
: 1 kg. Una 2 yumurta ile bir tutam tuz ilave edilerek 1 kg. ile bir
derin kaba kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Daha sonra 5
veya 4 künde haline getirilir. Her bir künde yufka halinde açılıdır.
Açılan yufkalar ağaç peşkun üzerinde bir bıçak ile el desteği ile kare
şeklinde kesilir. Daha sonra kesilen kare şeklindeki hamurlar büyük bir
kazan içerisine konan sıcak su, iki yemek kaşığı tuz, bir çay bardağı
sıvı yağ ile pişirilir. Bu pişirme süresi yaklaşık 10-15 dakikadır.
Büyük
kazan içerisindeki pişen kare şeklindeki hangeller büyük bir süzgeçten
geçirilerek içi yoğurtlanmış bir tepsiye dökülür. Önceden hazırlanmış
olan sarımsaklı yoğur ilave edilir. Daha sonra tere yağında pembeleşmiş
soğanlar hangelin üzerine ilave edilerek servise sunulur.
5-KETE :
Malzemeleri : 2 kilo süt, 2 yumurta, 4 kaşık yağ, 1 yemek kaşığı tuz, 1 bal kaşığı şeker tuzu, 1 yemek kaşığı pakmaya.
Yapılışı
: ılık sütü ve tüm malzemeyi iyice yoğurarak çok yumuşak bir hamur
yapılır ve hamur ekşimeye bırakılır. Hamur ekşirken bir yandan da
ketenin içi hazırlanır. Ketenin içini de erinmiş tereyağı, tuz ve un bir
kabın içine koyulur ve iyice ovulur (isteğe göre içe şeker tozu da
koyulur.) iyice mayalanan hamurdan yuvarlak bezeler alınır. Onlar büyük
yufka şeklinde açılır. Sonradan açılan yufkalar yağlanarak katlanır. 4
kat olunca da içine yapılan içten koyularak katlanır. Parmaklarla iyice
bastırılarak büyütülür. Sonra üzerine süt ile yumurta karışımını sürerek
fırına sürülür servise hazır hale getirilir.
6-SULU KÖFTE :
Malzemeleri
: 1 kilogram köftelik et, 150 gr. Kırık pirinç, bir kaşık tuz, bir
kaşık salça, bir adet kuru soğan, bir çay kaşığı kara biber, bir çay
kaşığı et otu.
Yapılışı
: salça ve et otu dışında diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp ceviz
büyüklüğünde köfteler yapılır. Bir yemek kaşığı salça, bir yemek kaşığı
tere yağı, eritilerek daha sonra kaynamakta olan yağlı ve salçalı suya
köfteler atılır. Kontrol altında ve kısık ateşte pişirilmesi beklenir.
7-ERİŞTE PİLAVI:(Patatesli veya Mercimekli)
Malzemeleri : yeşil mercimek, erişte, tereyağı, tuz, su, patates
Yapılışı
: 250 gr. Mercimek ayrı bir tencerede haşlanarak süzülüp, acısı
giderilir. Ayrı bir tencerede kaynatılan suyun içine bir kilogram erişte
dökülür. Az bir süre kaynatılarak suyu süzülür. 3 yemek kaşığı tereyağı
eritilerek halka halka doğranan patatesler yağda kızartılarak üzerine
erişte ve mercimek ilave edilerek kısık ateşte demlenmeye bırakılır.
8-HAŞIL:
Malzemeleri i: bulgur, su, yağ, sarımsaklı yoğurt.
Yapılışı
: kış yemeği için yapılan hazırlıklarda yöremizde haşıl için buğdaydan
hazırlanan bulgur suda pişirilerek süzgeçten geçirilerek bir tepsiye
dökülür. Eritilen tereyağı, sarımsaklı yoğurt üzerine dökülerek hazır
hale getirilir.
9-EKŞİLİ ET:
Yapılışı
: Domatesler yıkanır. Etler küçük küçük doğranır. Eğer et yağlıysa hiç
yağ koymadan, eğer yağsızsa içine yağ eklenerek kendi suyuyla kavrulur.
Etler renk değiştirene ve suyunu çekene kadar kavurmaya devam edilir. Bu
arada soğanlar ve domatesler halka halka doğranır. Etler kavrulunca
içine soğanları eklenir. Bir süre karıştırılır. 5-10 dakika sonra
doğranmış domatesler ilave edilir. İstenilirse hepsi bir arada eklenile
bilinir. Tercihe göre kıyılmış maydanoz katılır. Tuz ve karabiber
koyulur. Tencereye hiç kaşık sokulmaz, sallayarak karıştırılır. Yarım
saat kısık ateşte pişirildikten sonra yarım limon sıkılır. Ve hazır hale
gelir.
10-FESELLİ :
Yapılışı
: Hamur mayalanır ve biraz bekledikten sonra yufka açılır. İçine yağ
sürülür kare şeklinde içe doğru kapatılır. Yakılmış ocağın üzerine saç
ters çevrilerek kapatılır. Feselliler sacın üzerine doğrudan temasla,
daha sonra ters düz edilerek pişirilir. Oldukça lezzetlidir.
11-TENCEREDE ŞİŞ KEBAP :
Yapılışı
: Domatesler orta büyüklükte parçalara ayrılır. Biberler üç parçaya
bölünür. Soğanların parçalanmamasına dikkat edilerek domatesler gibi
doğranır. Daha sonra hazırladığımız malzemeyi ve kuş başı etleri aynen
şiş kebap yapar gibi çöplere bir et bir sebze gelecek şekilde dizilir.
Hazırladığımız şişleri bir büyük kaşık tereyağı koyduğumuz genişçe bir
tencerede iyice esmerleşinceye kadar çevrilir. Bütün şişler hazır
olduğunda başka bir tencereye bir yada büyüklerine göre iki domates
rendelenir. Bir biber ufak fuak doğranır. Birazda yağ eklenerek sos
hazırlanır. Sonra hazırlanan şişlerde tencereye koyularak yarım saat
kısık ateşte pişirilir.
12-YAPRAK MANTI:
Yapılışı
: yaprak mantının hamuru mayasızdır. Hamur hemen yapılır ve açılır.
Yufka şeklinde ince açılan hamur küçük kareler biçiminde kesilir. Daha
önceden kaynatılan suya yaprak mantıları atılarak pişirilir. Üzerine
soğan, yağ bazen de salçayla ateşte kavrulmuş sos dökülür. Sarımsaklı
yoğurtta oldukça leziz bir tat verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder