HÖRRE (UN ÇORBASI) :
Hafif
ateşin üzerine tencerede bir miktar un ile yağ konur. Bu un
pembeleşinceye kadar devamlı karıştırılarak tutulur. Sonra içerisine bir
miktar su konur ve bir süre kaynatılır. Koyu bir kıvama gelinceye kadar
karıştırılır. Kıvamına gelince ateşten indirilip servise sunulur. Çorba
ılıkken tuz ilave edilir.
KARS BÖREĞİ :
Malzemeleri : 250 gr. un, 150 gr. tereyağı, ½ litre süt, 250 gr. gravyer peyniri, 5 yumurta ve bir tutam tuz.
Yapılışı
: 250 gr. un bir kaba konulur. 5 yumurta kırılıp yumurta teli ile iyice
karıştırıldıktan sonra ½ litre süt ve 75 gr. tereyağı ve tuz ilave
edilir. Biraz daha karıştırılır. kalan tereyağı bir kapta eritilir,
fırçayla bir tepsiye sürülür. Tepsi ateşte hafifçe kızarınca bulamaçtan ½
kepçe dökülür, ateşte yalnız alt kızardıktan sonra 250 gr. rendelenmiş
gravyer peynir biraz sütle yumuşatılıp maydanoz atılır. Pişirilen
hamurların yarısının kızaran yerlerine sürülür. Diğer hamurların kızaran
baş yönleri peynirin üzerine kapatılır. Sıcakken servis yapıl
Yöre
mutfağını; un, baklagiller ve hayvansal ürünlere dayalı yiyecek ve
yemekler oluşturmaktadır. Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars
böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl,
ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz
çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak
isimlendirilmektedir. Hayvancılığa dayalı süt ürünlerinden peynir
yapımı yöre halkının önemli geçim kaynağını oluşturmakta, arıcılıkta
halk ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.
1-HELVA (Umaç Helvası) :
Malzemeleri : 250 gr. un, 250 gr. şeker, 250 gr. yağ.
Yapılışı
: Önce bir kap içerisine unu koyup üzerine hafifçe su serperek el
içinde umaç haline getirilir. (Tarhana görünümünde). Sonra ocak üzerine
konmuş olan kızgın yağın içerisine dökülür. Rengi pembeleşinceye kadar
karıştırılır. Sonra ateşten alınarak önceden hazırlanmış, az suyla
ısıtılarak karıştırılmış şeker üzerine dökülerek yine karıştırılır.
Normal kıvamına gelince servise sunulur. Çabuk hazırlanan, vitamin
verici güzel bir tatlıdır.
2- HÖRRE (UN ÇORBASI) :
Hafif
ateşin üzerine tencerede bir miktar un ile yağ konur. Bu un
pembeleşinceye kadar devamlı karıştırılarak tutulur. Sonra içerisine bir
miktar su konur ve bir süre kaynatılır. Koyu bir kıvama gelinceye kadar
karıştırılır. Kıvamına gelince ateşten indirilip servise sunulur. Çorba
ılıkken tuz ilave edilir.
3-KARS BÖREĞİ :
Malzemeleri : 250 gr. un, 150 gr. tereyağı, ½ litre süt, 250 gr. gravyer peyniri, 5 yumurta ve bir tutam tuz.
Yapılışı
: 250 gr. un bir kaba konulur. 5 yumurta kırılıp yumurta teli ile iyice
karıştırıldıktan sonra ½ litre süt ve 75 gr. tereyağı ve tuz ilave
edilir. Biraz daha karıştırılır. kalan tereyağı bir kapta eritilir,
fırçayla bir tepsiye sürülür. Tepsi ateşte hafifçe kızarınca bulamaçtan ½
kepçe dökülür, ateşte yalnız alt kızardıktan sonra 250 gr. rendelenmiş
gravyer peynir biraz sütle yumuşatılıp maydanoz atılır. Pişirilen
hamurların yarısının kızaran yerlerine sürülür. Diğer hamurların kızaran
baş yönleri peynirin üzerine kapatılır. Sıcakken servis yapılır .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder