ELMA DOLMASI :
Malzemeleri : 1 kg. elma, biraz ceviz içi, pudra şekeri, 1 yemek kaşığı dolusu sarıyağ (tereyağı) ve 1 su bardağı kadar su.
Yapılışı
: Elmalar boyuna, ortadan ikiye kesilerek ayrılır. Sebze dolmalarında
olduğu gibi elmaların içleri iyice oyulur. Elmaların oyulan kısmına
ezilmiş ceviz içi ve pudra şekerinden alabildiği kadar konur. Elma
yarımları tekrar düz olacak şekilde yüz yüze konarak kapatılır. Bu
şekilde hazırlanan elmalar ağzı küçük ve kapalı bir kaba sıra ile ve üst
üste konur. Bunların üzerine bir kaşık yağ ve bir bardak su ilave
edilip tencerenin kapağı iyice kapatılır. Tencere hafif ateş üzerine
konup elmalar yumuşayıncaya kadar iyice pişirilir. Ancak su zamanından
evvel az gelecek olursa biraz daha su ilave edilir. Pişirilen tencere
ile birlikte sofraya konur. İsteğe göre sıcak veya soğuk servis yapılır.
BOZBAŞ (PİTİ) :
Malzemeleri
: (6 Kişilik) 1 kg. dömaca veya yağlı koyun budu yarması, 250 gr.
nohut, yarım kilo baş soğan, iki büyük patates, yeteri kadar tuz, biber
ve sarıkök.
Yapılışı
: Nohut bir akşam evvelinden ılık suya konur. Ertesi sabah kabuktan
çıkarılır. Et 8-10 parçaya ayrılır. Her ikisi de (nohut ve et)
yıkandıktan sonra tencereye konur. Eğer düdüklü tencere kullanılıyorsa
soğanlarda temizlenip dörde bölünür. Patateslerde aynı şekilde doğranıp,
tuzu, biberi ve sarıkök tozu bunlara ilave edilir. Bütün bunların
üzerini tam örtmeyecek kadar su ilave edilir. Tencerenin kapağı
kapatıldıktan sonra sıcak ateşe konur. İlk düdük çaldıktan 20 dakika
sonra tencere ateşten alınır. Şayet normal bir yemek tenceresinde
pişirilecek ise, nohut, et vs. bir saat kaynatıldıktan sonra soğanı ve
patatesi ilave edilir. Bundan sonra da iki saat hafif ateş üzerinde
pişmesi devam ettirilir. Bazı yerlerde mesela Iğdır ilinde bozbaş yemeği
güveçte pişirilir. Arzu edenler bu yemeğe 10-15 tane ikiye ayrılmış
yeşil fasulye ve iki tane de dolmalık biberi doğrayıp koyarlar.
Servisi
: Yemeğin suyu evvela tabaklara alınır. Ekmek (bilhassa lavaş dediğimiz
yufka ekmek) buna doğranıp çatalla yenilecek kadar ıslatılıp yenir.
İkinci olarak da eti, nohudu ile beraber alıp ezerek ve birbirleriyle
karıştırılarak yenilir. Patates nişasta olduğu için pişme esnasında
eridiğinden ezilen nohut ve ete daha hoş bir lezzet verir. Yemeğin
yanında yeşil veya baş soğan muhakkak bulundurulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder